Firele nu sunt greu de colorat. Greu e sa te pui in starea de a le colora. |
Da, pare greu sa gasesti motivatia pentru ceea ce pare un moft si un deranj in plus, cand sunt atatea nuante de fire disponibile.
Totusi, dincolo de faptul ca obtii nuantele tale unice, fix cum si cand ai nevoie de ele, sta farmecul experientei in sine. Pentru ca e magic.
Cel mai recent am pregatit, intr-o singura sesiune, 8 nuante diferite, pentru 3 tipuri de fire si asta devine putin mai complicat cand colorezi cantitati mari, de ordinul kilogramelor si n-ai decat 3 oale disponibile si o bucatarie bloc.
Dar cand ai de pregatit fire colorate doar pentru tine, 2 – 3 nuante (da, te poti organiza sa ai pentru 2 camasi sau sa colorezi si pentru o prietena), nu e cu mult mai complicat decat sa faci un ceai sau .. hai sa zicem niste paste.
Pe langa cei 5 coloranti disponibili in plic, la set, pe care i-am folosit si i-am inclus si in shop, m-am mai ajutat, pentru a 'drege' anumite nuante, si de turmeric si de ceai negru, care oricum se gasesc prin bucatarie.
Pentru amestecat am folosit betisoare chinezesti pastrate de la comenzi si o lingura de lemn veche de tot, care nu avea aschii.
Ca mordant am folosit alaun iar ca sa inchid anumite nuante am adaugat si un pic de sulfat feros.
Si da, putem face o paralela cu pregatirea pastelor. Pretindem ca firele ar fi pastele si colorantul ar fi sosul. Le incepem separat si le combinam ulterior.
> Firele de lana si matase (proteina) le pun in oala cu apa la temperatura corpului sa zicem 37 – 40 grade. Nu in apa rece si nu in fierbinte. Inainte sa pun firele in apa, am avut grija sa dizolv bine pudra de alaun. Ca si apa in care fierbem pastele se pune sare, nu ? Culoarea si gustul trebuie fixat / potentate cu ceva :) .. cata pudra de alaun ? Cam 10% din greutatea firelor, se zice, maxim 20% . Daca punem mai mult nu devine totul mai sigur, stricam firele. Las firele in apa calda cu focul la minim, cu grija sa nu fiarba, ideal sa nu depaseasca de 80 de grade, dar nici sa nu aiba variatii mari si bruste de temperatura.
> Intre timp in at vas pun punguta cu colorant, in apa. Dar nu prea multa apa, sa nu rezulte totul prea diluat. Agit cu batul punguta in toate felurile, sa ma asigur ca ajunge apa pana in mijlocul ei. In punguta e pudra coloreaza. Si nu as vrea sa ramana inauntru cocoloase de pudra uscate, pentru ca am nevoie de toata puterea de colorare, pentru intensitate maxima.
Dupa ce firele au stat in apa cu mordant cam 45 – 60 minute, le iau si le mut in vasul cu apa colorata, unde pastrez si pliculetul. Mai adaug si apa firelor, daca nu este destula. Firele trebuie sa fie total acoperite de culoare. Nu arunc inca apa ramasa, ca are mordant in ea si nu vreau sa fiu nevoita sa completez cu apa de robinet pe parcurs, la nevoie, daca scade prea mult.
Tin cam 1 ora si amestec des, daca vreau o nuanta cat mai uniforma.
Daca nu vreau nuanta uniforma, daca vreau sa obtin "ape" – variatie in nuante, scot partial anumite fire, spanzurate pe lingura de lemn pus deasupra, pe marginile oalei. Fac asta cat mai la inceput, cand firele nu sunt foarte colorate inca.
Oricum, supraveghez atent vasul, cu mare atentie, sa nu se apropie de punctul de fierbere. 80 de grade e indicata temperatura maxima pentru matase, dar nu am termometru. Tin focul la minim si amestec des apa ca sa racoresc apa de suprafata. Cu ocazia asta verific si nuanta, sa fiu sigura ca nu se inchide prea tare. Dar stiu ca de fapt intensitatea nuantei se reduce la jumatate atunci cand firele se usuca. Nu depasesc 1 ora, n-are sens. Am observat ca dupa cca 45 – 60 minte se atinge maxim de culoare.
Cand consider ca e gata, sting focul si las firele in apa colorata sa se racoreasca treptat. Cand apa ajunge la temperatura corpului, aproximativ, scot firele din oala si le storc bine. Plec cu ele la chiuveta si le spal sub jet de apa calda – fierbinte, asa cum as spala vasele. Excesul de pigment, apa colorata, se scurge substantial. Storc bine si merg cu firele la baie.
Acolo incep clatirile succesive in lighean / chiuveta cu dop sau cada cu dop, pentru cantitati mari. Incep cu apa calda si las 5 – 10 minute, apoi agit zdravan, storc si pun apa noua. Apele le potrivesc de la calda, racind treptat. Dupa mai multe clatiri succesive, cand vad ca apa ramane limpede, consider ca este suficient.
Daca e vara, storc firele lejer, le tamponez in prosop si le intind pe balcon, pe cat posibil la umbra, sa se usuce in caldura si vant. Pentru iarna asta e imposibil, ningea cand am colorat. Asa ca am pus firele la clatit si stors in masina de spalat. Am adaugat si inca un clatit ca sa pun servetel de color catcher si sa fie confirmare ca nu mai iese culoare. Ca sa nu se incurce intre ele firele, am pus fiecare scul intr-un saculet de la Mega, saculeti de fructe si legume, dar pot fi orice saculeti. Va faceti rapid niste boccelute din panza topita daca nu aveti saculeti. E important sa nu se incurce firele intre ele.
Firele se descalcesc mai usor cand sunt uscate, deci nu insistati cand sunt ude.
N-am mai folosit otet. Otetul e necesar atunci cand se folosesc coloranti din categoria "acid dyes".
Mai multe informatii despre plante tinctoriale, mordanti si procedee, gasiti si aici la link:
Ce-ar mai fi important de spus ?
Lana prinde culoarea mai repede decat matasea si in nuante mai profunde ; pe matase nuantele raman mai pastelate.
Pentru subaltitele unei camasi se folosesc, in medie, cca 15 – 20 g de fir de matase.
Ca sa folositi la maxim si intensitate maxima 1 pliculet de 50 g colorant, ar fi bine sa calculati sa colorati 100 g de fir. Daca vreti sa mixati nuantele, pregatiti 2 bai de culoare si amestecati apa colorata din ambele, in procentul dorit.
Va puteti organiza sa colorati 50 g de matase si 50 g de lana in aceeasi sesiune, pastrand lana la aceeasi nuanta sau modificand nuanta cu apa colorata cu turmerc sau ceai.
CONCLUZII:
Daca pentru nuantele tari, dominante, avem deja nuante de matase produsa industrial, replici ale nuantelor din trecut:
DOR, DRAG, ARDOARE, PASIUNE si MANDRIE
avem acum 5 combinatii la plic, la care putem adauga lejer variantele cu turmeric si ceai negru.
Extrase din: drobita (galben) ; roiba (caisa) ; amestec de roiba si drobita (galben cald spre portocaliu) ; salcam (maroinu roscat) ; nuc (bronz palid) se gasesc in shop semne cusute.
Veti putea gasi si roiba si drobita si in alte surse, atentie insa ca sunt pregatite in scop cosmetic / medicinal.
Pliculetele pentru colorat fire textile contin in interior, pe langa pudra de colorare si mordanti specifici pentru tipul de fibra indicat. De aceea pregatirea firelor cu mordant, in prealabil, o luam ca masura de extra- siguranta si ca sa ne invatam sa ne descurcam pe viitor, daca vom ajunge sa ne pregatim singure colorantii direct din natura.
Comentarii
Trimiteți un comentariu