vineri, 18 ianuarie 2019

ce ramane cu adevarat "basarabean" ?
!!!!!!!!! toate modelele "BASARABENE" sub semnul intrebarii !!!!!!!!!!!


Prin blogul Semne Cusute m-am straduit, din iulie 2012, sa prezint cele mai iubite si interesante modele si izvoade. Blogul a devenit sursa de inspiratie si reper pentru zeci, sute de mii, milioane de persoane.
Cu cea mai buna credinta si cu impartialitate, am desenat si arhivat modele pe baza surselor consacrate sau gasite pe cont propriu sau oferite de terti. Si nu m-am indoit de buna credinta cu care mi-au fost oferite.
Din pacate, in urma expozitiei deschise recent in Muzeul de Etnografie si Istorie Naturala din Chisinau, au fost prezentate publicului, in media si in social media, sub titlul "100 de camasi basarabene ..." , replici cusute dupa izvoade, surse si modele care apartin altor regiuni etnografice si provincii istorice, cu stilul lor total aparte. In afara de blogul Semne Cusute, alte surse care au stat la baza acestor replici sunt din Albume consacrate (Bratianu, Kolbenheyer), sunt de asemenea piese aflate in patrimoniul unor muzee din Romania, fara legatura cu Basarabia.
Cu tristete, concluzionez: in ceea ce ma priveste, Muzeul de Etnografie din Chisinau nu mai are #credibilitate.
Este de datoria mea sa semnalez acesta situatie si sa ma distantez de astfel de practici.
Cel mai important este insa sa aprofundez documentarea, verificand adevarata origine a tuturor modelelor desenate pe baza informatiilor oferite de Muzeul de Etnografie Chisinau.
Nu am cum sa mai cred ca sunt "basarabene".
Ramane o singura cale de a localiza corect modelele de "Basarabia" in timp si spatiu – si o voi parcurge, oricat ar fi de dificila.

Va invit sa vedeti imagini din aceasta expozitie si va invit sa va folositi memoria vizuala, experienta acumulata, fotografii si publicatii vechi, pentru a identifica modele pe care le-ati mai vazut si sa ajutati pe incepatoare sa le localizeze corect. Lipsa etichetelor, prezentarea pieselor fara informatii si in combinatie cu piese de port (fote / catrinte) din alte regiuni, nu aduce decat confuzie in randul celor care doresc sa fie corect informati.

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.951907168342051&type=3
Un comentariu:

  1. Cel puțin jumătate din ele sunt din Bucovina. Au fost colectate în vremea URSS din nordul Bucovinei.

    RăspundețiȘtergere