SEMNE CUSUTE pe camasa cu croiala dreapta


In PRINCIPIU:
ornamentele pe o camasa dreapta urmeaza liniile principale de croiala.
Sa nu uitam ca inainte, panza tesuta in stative era un val cu latime aprox. 45 – 50 cm si toate camasile trebuiau croite tinand cont de aceasta conditionare. Pentru a largi o camasa la trup sau la maneci, se adaugau clini. De multe ori (in functie de silueta) manecile, stanii, nu se puteau face dintr-o singura latime de panza. Totodata – special se croiau camasi largi, cu maneci largi, somptuaose, pentru a da volum siluetei, pentru a arata faptul ca ai panza, ca iti permiti.
Toate bucatile de panza (mai putin cele care nu sunt vizibile – verticalele de la poale, daca sunt acoperite complet de fota) se finiseaza la margini cu tiv cu gaurele.
Apoi ele se incheie intre ele cu "cheite".
Motivele / ornamentele cusute – se plaseaza mai mult sau mai putin distantate de tivurile cu gaurele. De cele mai multe ori dublate la umeri, adica si de o parte si de alta a imbinarii. La maneci si la poale se cos o singura data, insa pe partea opusa, tivul cu gaurele se imbogateste cu bibiluri: dantela, coltisori cu sau fara margele. Gura camasii este si ea impodobita
Camasi drepte s-au purtat in Dobrogea, in Campia Dunarii, Baragan, sudul Basarabiei.
Camasile incretite la gat nu le excludeau sub nici o forma pe cele drepte.
Pentru 1 camasa se folosea peste tot acelasi motiv, sau se combinau 2 motive diferite: unul mai fin si unul mai vizibil, mai puternic.

Comentarii