Mărțișor la est de Nistru, la est de Bug, în nordul Caucazului


la 'istorie' noi am învățat că românii au stat neclintiți pe aceste meleaguri, etc.
După 1989 unii români au plecat spre vest și ne-am îngrijorat.
Poate nu ne-ar mira atât de mult acest fenomen dacă am ști că nu este prima dată în istorie când românii s-au 'bejenit' când le-a fost greu, în căutarea unui trai mai bun.
În alte vremuri românii au migrat spre est, căci estul a promis mai multe ca acum. Și au ajuns foarte departe, și în timp s-au amestecat printre străini. Mai multe despre acest fenomen și dovezi lăsate de ei – puteți vedea în expoziția extraordinară de la MTR, Sala Irina Nicolau.
Cât despre mărțișor, iată ce spune culegerea de folclor editată de Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Filologie:

Informațiile despre confecționarea și purtarea mărțișoarelor în trecut sunt diferite și chiar contradictorii. Unii bătrâni nu-și aduceau aminte de mărțișoare: 'Inainti n-auzăm cî mărțișor sî puni la chept, cum amuia. Nu era asta modî difelî. Nu s-auză. Erau oamini întunicoș, nu ca amuia. Amuia s-o-nhitrit, s-o dișteptat'

Viața era tare grea și oamenii se bucurau că au mai reușit sa supraviețuiască încă o iarnă ca să vadă primăvara ... “am ajuns cu bine în mart”

Comentarii

Trimiteți un comentariu