iie din BASARABIA - model (20)


Raspunderea pentru incadrarea corecta a acestui model revine Muzeului de Etnografie si Istorie Naturala, care mi-a furnizat, la cerere, izvodul necesar pentru a compune plansa.
Eu nu am si nu stiu sa existe dovezi concrete ca aceast model a fost imaginat, cusut si reprezentativ in teritoriul R. Moldova. 

"Spre exemplu, de la sfârşitul anilor ’80 şi până la începutul anilor ’90 mai multe
formaţii orientate spre interpretarea folclorului autentic, negăsind costumele adecvate
în republică, procurau costume autentice din nordul Basarabiei şi din Bucovina. Este
important să subliniem că nu preferau costume recent făcute, ci din cele vechi, produse către sf. sec. XIX şi prima jumătate a sec. XX, fapt ce se potrivea cu tendinţa interpreţilor de a cânta folclor autentic.
Revenind la refortificarea tradiţiei prin contribuţia bucovineană, trebuie să apreciem
că ea a fost îndreptăţită, formaţiile aveau în ce evolua, propuneau un model vestimentar clar înţeles de societate, iar meşteriţele populare au avut un răgaz necesar pentru a asimila producerea costumului tradiţional după tiparele vechi." - Varvara Buzilă; Costumul Popular din Republica Moldova

Comentarii

  1. Buna seara Ioana,
    Modelele sint extreme de frumoase....si nu pot sa laud indeajuns munca ta titanic de a readuce la viata si a repune in circulatie aceste comori... bravo tie!!!
    Am o intrebare "tehnica": atunci cind modelele indica un singur "riu" pe mineca, inseamna ca numai unul se coase, sau citeva, dispuse egal pe latimea minecii?

    irina

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu