marți, 9 aprilie 2013

IA de BUCURESTI !

 
IA de BUCURESTI

este a doua “misiune de salvare”, pe langa cea legata de iile din Basarabia (despre care am scris pe 27 martie).
Ia de Bucuresti a fost napastuita, inlocuita rapid cu haine de oras. A fost neglijata, fiind umbrita de ia de ...Vlasca – regiune etnografica mai puternica si mai influenta decat regiunea entografica Ilfov.
Dar mi-am dorit prea mult sa port o ie de Bucuresti, curata, autentica: in fond, aici m-am nascut.
Am reusit sa gasesc 5 modele. Ia de Bucuresti nu este o vrajeala; ea chiar a fost! si va fi purtata din nou.

4 modele vechi, pe care le-am desenat si postat saptamana trecuta – vor prinde viata curand.
1 model stravechi, pe care il postez acum.
Acest model este foarte greu de realizat. Nu stiu cate femei mai pot sa lucreze folosind aceasta tehnica, numita “rumanescuri” sau “punctul batranesc”.
ASTA ESTE CUSATURA NOASTRA, VECHE, ROMANEASCA! (cruciulitele au aparut recent).
Ambitia mea nu are margini. Nu ma mai multumesc la a recupera modele. Vreau sa vad si cusatura batraneasca. De ce? Pentru ca inca se poate, pentru ca este mult prea frumoasa. Si nu poate fi reprodusa de masina de brodat ! :) sic !

Departe de aici, iile de Bucuresti sunt in lucru si sunt pe maini bune.
In Bucuresti, departe de a fi linistita, ma gandesc si la alte zone neglijate. Sa nu uitam pe nimeni!

12 comentarii:

 1. Dar de unde atâta ambiţie? Te-ai întrebat/analizat?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acestea sunt intrebari retorice sau chiar va ajuta la ceva sa va raspund?
   de asemenea, va rog sa-mi spuneti daca vi se pare ca deranjez sau supar pe cineva cu 'ambitiile mele' - eu am intentii bune, dar e posibil sa nu reusesc sa le exprim corect.

   Ștergere
  2. Draga Ioana,
   Keep up the good work!!!
   Cu admiratie,
   irina

   Ștergere
 2. Nu e vorba de deranj Doamne fereşte. Era vorba de curiozitate, mai rar oameni cu asemenea ambiţie în acest domeniu tradiţional. De aceea întrebam. Până una alta se pare că avem o cunoştinţă comună: Virgil Vasilescu posibil şi Ion Ghinoiu.

  PS: legat de unele semne eu zic că e absolut necesară o călătorie prin arta veche sumeriană/babiloniană/indiană etc. Dacă vă interesează probabil am putea desluşi multe noime sacre legat de semne/simboluri cu ajutorul lui Ananda Coomaraswamy.

  Toate cele bune să se adune!

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna,
  Te admir, Ioana. Munca ta e grozava. Si eu am inceput sa caut carti despre portul popular romanesc. Imi plac mult cele cu motive pe hartie milimetrica. Deocamdata sunt la capitolul achizitie, dar sper sa pun si eu in valoare iile romanesti. Cristina M.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ioana draga!

  Multumim pentru bucuriile pe care ni le faci... este un proiect de exceptie!

  Irina

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna ziua!
  Imi doresc foarte mult sa postati poze cu iile de Bucuresti cusute! Si daca, se poate, explicatii detaliate pentru tehnica de cusut "punctul batranesc".
  Multumesc anticipat! O zi frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 6. Buna ziua,

  Am gasit intr-o carte tiparita in 1967, "Aplicatii de broderii romanesti", descrierea succinta a costumului popular din zona Bucurestiului si un desen alb-negru al acestuia. Imi doresc foarte mult sa-mi cos o ie de Bucuresti si nu stiu cum sa fac rost de un tipar pentru aceasta. Oare ma puteti ajuta dvs.?
  Va admir pentru munca depusa de a scoate din anonimat frumosul port popular romanesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua! veti gasi croiala pentru camasa incretita la gat (iie) daca apasati butonul "tehnici" - de la partea de sus. Sunteti binevenita in grupul "Semne Cusute in actiune" de pe Facebook, un fel de sezatoare virtuala. Veti putea discuta cu multe alte doamne care s-au apucat de cusut :)
   https://www.facebook.com/groups/224922601040515/?fref=ts

   Ștergere
 7. Hi Ioana!
  I have been trying to find a photo of this stitch used on an “ie”, without success. Maybe you know where I could find one? I seem to have difficulty sometimes interpreting the diagrams correctly for the traditional stitches. You were of great help to me with Bratianu 97, and I am pleased with how the stars on the sleeves are coming out. Thank you so much for the amazing work you do.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hi ! This pattern, recently done: https://www.facebook.com/photo?fbid=3900219506668378&set=oa.230715315107668
   Otherwise, please browse my FaceBook page SEMNE CUSUTE ; and our on-line embroidery group, where you can see our work in progress, ask or offer advice:
   https://www.facebook.com/groups/224922601040515

   Ștergere