marți, 26 martie 2013

obiecte pseudonationale

Istoria se repeta. Nu putem proteja costumul, arta si arhitectura traditionala intr-un glob de sticla; asta fac muzeele; iar muzeele sunt un fel de minunate morminte vizitabile.
Arta traditionala trebuie sa lupte ca sa traiasca si nu-i tocmai o lupta dreapta. Ea, saraca, e veche si sleita de puteri; pe de alta parte, "negustori fara scrupul si amatori fara pricepere" sunt destui.
Caci romanul s-a nascut poet; mai nou si designer si artist si nu-i mai poti ingradi creativitatea.
Fara studii, fara pregatire, si mai grav, fara respect, unii considera ca daca au scalat un motiv ca sa fie eficient pentru masina de brodat – au fost creativi.
Se produce prea mult gunoi. Au, nu-i prea dur? Nu, pentru ca orice obiect devine gunoi, mai devreme sau mai tarziu. Un designer responsabil va sti ca trebuie sa prelungeasca viata obiectelor; fie sa le gandeasca reciclabile sau reutilizabile; fie sa le dea valoare. Valoare care ramane si dupa ce moda trece.
Daca pretindem ieftineala, nu castigam nimic; doar calitatea va avea de suferit, producatorul nu isi va recalcula un profit mai modest. Sa fim selectivi si sa fim dispusi sa platim.
Daca, totusi, am cumparat o ie veche de la o femeie in varsta si necajita – cu numai 100 de RON – sa nu ne bucuram prea mult, ca nu-i semn bun. E semn de mizerie si de disperare.

3 comentarii:

 1. Intre traditie, creatie si moda va exista mereu o lupta... Cunoasterea a ce e veridic e singura care le poate separa.

  Felicitari pentru site, e o munca extraordinara si de un real folos!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Claudia, va multumesc frumos pentru mesaj si pentru apreciere!

   Ștergere
 2. Doamne ajuta ca munca ta Ioana, sa fie cu folos tuturor ce doresc ca aceasta bogatie fara pret sa nu se piarda in uitare sau intr-un val al modei trecatoare, dar mai ales sa trezeasca constiintele adormite de necunoastere sau mai rau, de nesimtire. Felicitari pentru toata munca ta, sa-ti dea Dumnezeu sanatate si spor in toate.

  RăspundețiȘtergere