joi, 14 februarie 2013

NOI printre vecini


NOI printre VECINI:
Inainte, oamenii se recunosteau dupa port; caci nu aveau pasaport. Ei au tras cu ochiul in jur, dar nu au copiat; au PRELUAT si ADAPTAT ceea ce le-a placut, de la vecini. Au tinut sa-si pastreze identitatea; prin port poate chiar mai mult decat prin grai.
Spre granite, romanii au purtat motivele cusute in cele 3 culori ale noastre; ca sa nu fie dubii.
Dar toate femeile s-au str...aduit sa fie frumoase; nu doar romancele. S-au imbracat pentru a crea iluzii optice, pentru a ajunge cat mai aproape de idealul dorit. In primul rand o talie de viespe!
Dar unele au vrut sa para mai voluptoase iar altele mai zvelte. Din Muscel pana-n Bucovina si toata Moldova – femeile au folosit catrinte foarte stramte si negre, pentru o silueta subtire. In rest – femeile vroiau sa arate solduri largi: se strangeau in talie cu bete si braie si purtau poale incretite, fote si valnice voluminoase.

Intr-o mare de camasi brodate, cum ne orientam? Cum o recunoastem pe a noastra de departe?

NOI: am evidentiat lungimea manecii !!! cu sau fara altita - ca element ce marcheaza umerii.
SUD: imediat la sud de Dunare, inca se mai poarta camasa incretita la gat, pe modelul carpatic; dar spatiul este atat de plin de broderie, incat de departe nu se distinge decat o mare pata de culoare. N-ai unde sa mai infigi un ac!
SUD >>> mai jos, camasile devin, brusc, albe, pentru ca toata broderia este pe ilic, ce se poarta stramt si inchis; se urmareste o "clepsidra" bine conturata.
SUD-VEST: se evidentiaza umerii, mansetele si partea de piept care se vede pe sub ilicul descheiat.
VEST: flori si pasari redate prin linii curbe, complet alta tehnica de cusatura si alta cromatica.
NORD-VEST: un medalion mare, floral, pe maneca, intre umar si cot
NORD: se coase cu alb pe alb, tot efortul se concentreaza in a crea umbre, volume, dantele
EST: vecinii slavi de la est segmenteaza maneca prin benzi late de broderie, unde incadreaza motive geometrice, simple dar gigantice (in comparatie cu ale noastre), intr-o betie de culori.
EST >>> mai departe spre est, se pierde geometria; se marcheaza pieptul si umerii, iar pe maneca se plaseaza elemente florale, ici-colo.

Daca ne place portul nostru mai mult decat cel al vecinilor, nu-i cazul sa ne ingrijoram ca suntem ultra-nationalisti: asta am vazut, asa am fost obisnuiti si educati ca e frumos; asta-i pe gustul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu