marți, 26 februarie 2013

7 semne primordiale – SPIRALA (2)



Despre spirala s-au scris sute de pagini; dar cand am vazut ca explicatiile autorilor se bat cap in cap, m-am oprit din citit metafore tiparite in 1988, 1991, cand si noi si autorii, eram blocati aici si nu puteam trece de granite. Eu am fost libera sa calatoresc si sa vad cu ochii mei: am lasat 'sursele' deoparte si am observat asa:
in cele mai vechi reprezentari, spirala nu apare niciodata singura; este nevoie de cel putin 2: o PERECHE; spiralele.

Oamenii or fi observat spirala si la melc, si la vartejuri, insa motivul ce simbolizeaza forta nu se cheama asa, ci COARNELE BERBECULUI. Ursul e mult mai puternic, dar pe oameni i-a impresionat impactul, energia ce apare in lupta pentru suprematie.
COARNELE BERBECULUI vorbesc despre 'masculul alpha': energie masculina, virilitate.
MAINI PE SOLDURI (cum s-ar traduce in romana) e semnul feminin corespunzator, ce reprezinta putere feminina, forta de seductie.
Pe multe textile, in special pe cele neutre (covoare) aceste doua semne sunt alaturate sau compuse, pentru ca se completeaza.
Si la noi; semnul masculin se foloseste pe camasi barbatesti si si-a pastrat si numele si sensul.
Se foloseste si semnul feminin, pe altite, unde ii este locul de drept; dar numele si sensul a fost uitat (nu-i nimic, se intampla si la case mai mari). Oamenii de acum l-au botezat "inima" – dar n-are legatura; oamenii vechi nu se apucau sa deseneze organe interne, ei reprezentau idei.

Principiul feminin-masculin se observa cel mai clar exprimat prin spirale, cred, in motivul nostru numit SFADITELE. Priviti-l ca pe un yin-yang al nostru, chiar si numele sau corespunde. E vorba de principii opuse, care nu pot exista separat, se atrag si se resping in acelasi timp.
CARLIGUL CIOBANULUI, e format tot din 2 spirale opuse, dar legate, ca sa exprime mai bine legatura: pierdut-gasit, dus-intors, inceput-sfarsit, etc ... un fel de balans la infinit.

O spirala singura, se foloseste, evident, in ceramica de Horezu si n-am uitat de ea. Insa aici spirala se naste din miscarea fireasca, din tehnica de producere si decorare. Dar oamenii au desenat spirale mult inainte de a inventa roata olarului si, desi e greu sa cioplesti in piatra, s-au chinuit sa faca mereu 2.

Se zice ca spirala e viata in evolutie. Dar in Cucuteni spirala apare fix pe fund. Ca sa impacam toate spiralele, sa zicem ca spirala e viata in evolutie, da; dar pentru o noua viata este intai nevoie de virilitate si seductie. Un fel de-a spune "ce-a fost mai intai, oul sau gaina?" ... "spirala sau spiralele?"

2 comentarii:

  1. 9000 i.e.n.? Pai sunt aprox. 7000 de ani pana in zilele noastre, din care 2013 sunt in era noastra, dupa venirea Lui Iisus Hristos Domnul...

    RăspundețiȘtergere