joi, 28 februarie 2013

7 semne primordiale – SEGMENTELE (3)


Segmentele nu promit nici o poveste senzationala, insa, fara ele, nu am putea avea masura lucrurilor. Nici ordine, nici clasificare, nici cantitate, nici varsta.
Cand oamenii ce traiau pe langa muntele Ararat au vrut sa spuna povestea despre Potop pe covoarele lor, au apelat la segmente pentru a exprima varietatea. Arca lui Noe a fost redata in forma de romb, i...mbogatit cu segmente cu capete triunghiulare. In mod normal rombul este forma pamantului, dar atunci, cand peste tot era numai apa (vedeti valurile), Arca era singurul "pamant" disponibil. Din arca se ivesc capete de animale. In timp, femeile au renuntat a mai tese si ochii lor, pentru ca e dificil sa lucrezi detalii atunci cand tesi un covor de lana. In poza de jos, covorul persan e lucrat cu matase. Este un exemplu rar: la animalele de pe margini ochii tot nu apar, pentru ca nu mai este nevoie, deja se stie ce este acest motiv. In mijloc, insa, apar 6 animale, fiind reprezentate doar cele mai importante pentru om (camila, oaia, capra, cainele, soimul si inca o pasare) + spirala dubla (S – masculin + feminin), ce ne spune ca au fost luate cate 2 din fiecare specie.
Segmentele ajuta si la clasificare; separa binele de rau, ordoneaza = "pieptenele"; sau, in numar de 5, iau forma de "palma", ca un scut protector (cei care au avut contact cu Islamul, au numit-o, mai tarziu, "palma Fatimei"). "Pieptenele" apare in special ca 'bariera protectoare', adica bordura, chenar la covoare; dar este folosit si ca element de camp.
Segmentele imbogatesc rombul, rombul cu laturile prelungite, pentru a exprima abundenta, ideea de "suficient", "de-ajuns". Se folosesc in special pe fote (fuste), iar in poza este o fota de mireasa: incarcata cu astfel de romburi, in speranta ca va avea o familie fericita: multi copii si hrana pentru toti.
Inca folosim segmentele pentru a masura: timpul (ceas), temperatura, dimensiunile, etc ...

Un comentariu: