IRAS sau "PUNCTUL DE CALATELE"

Foarte apreciat in Transilvania, folosit mai ales la produsele maghiare, mai putin la cele romanesti, punctul IRAS (scris) seamana cu festonul; dar se deosebeste de acesta prin faptul ca si sus si jos se formeaza cate un sir de ochiuri. Modelele lucrate in acest punct se deosebesc cu totul de gama celorlalte, atat prin aspectul reliefat si viguros, cat si prin modul de lucru. Se decoreaza astfel: fete de masa, fete de perne sau chiar si camasi femeiesti.

Executarea se face fara a se tine cont de numarul de fire si deci nu este nevoie de o panza cu fire regulate. Desenul este insa necesar, pentru ca randurile de linii verticale, marginite pe o parte si de alta de ochiulete, randuri care trebuie sa aiba peste tot aceeasi latime, nu merg numai in linie dreapta; ci sunt si linii serpuite.

Se ia pe ac o anumita latime din panza; se scoate acul pe fata, deasupra firului; se trece la o a doua linie, infigand acul tot deasupra firului si scotandu-l pe fata iar, deasupra firului lasat mai larg. In acelasi fel se face un sir de linii verticale de egala lungime, formand la ambele capete ale lor niste ochiulete. Distantele dintre liniile verticale trebuie sa fie egale.
 
 

Comentarii