vineri, 19 februarie 2016

ie de la PRUT - ROMANIA, Braila


Braila: port la Dunare, mozaic de oameni, marfuri si culturi - a fost prea urbana pentru a pastra "straie traditionale" dupa asteptarile noastre. Nu ea, ci noi trebuie sa ne largim orizontul si sa pricepem. Cine vrea ie si n-are mostenire, se face luntre si punte si tot isi face.
Cu adevarat o lucrare de incepatoare, cusuta in 1922 de Natalia Clapon, nascuta Gradinaru (1906-1995), din Botosani - "camasa nationala" cu pesti este numai buna sa iti trezeasca apetitul pentru ie. 
Pentru ca pofta vine cosand.
Prutul nu desparte ! El uneste - si de-a lungul si de-a latul.
In aceasta camasa am simtit ceva de dincolo de Prut, ca nu degeaba mi-am amintit de ea dupa ce am cusut ia de la Nistru. Si s-a confirmat ca autoarea ei avea origini basarabene.
> camasa a fost mostenita de Doamna Gabriela Dorina Closca, pe care am cunoscut-o in iulie 2015, cand am vizitat Colectiile Etnografice din Braila, impreuna cu Corina Ciuraru
> pentru ca vreau sa ajut acest model sa ramana in viata, am facut KIT:http://www.perpetualicons.com/ia-ro/ia-mosaic-braila-ro.html

4 comentarii:

  1. Draga Ioana,
    Esti o inspiratie! Iti admir munca si sub influenta pasiunii tale, m-am apucat si eu sa cos o ie. Din nefericire, nu sint pro FB, si nu am putut sa-ti onorez invitatia de a ma alatura grupului de semne cusute in actiune. Cred ca nici nu-ti imaginezi ce mult mi-as dori sa fiu acolo cu voi, part of it.
    Ma gindeam la concursul in desfasurare, si am observant ca ai ajutat cu desene/scheme pe toate participantele care au cerut ajutor in descifrarea modelelor postate. La terminarea concursului Ia aidoma, vei avea poate timp sa pui laolalta toate schemele iilor cusute, poate si ale celor care au ramas ne-revendicate?

    Cu drag,
    Irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Irina, multumesc pentru mesaj, mereu am sperat ca mai sunt doamne care cos in secret :) Ma bucur. In ceea ce priveste concursul: din pacate nu am reusit sa ajut pe toata lumea cu planse ... dar si eu sper, ca intr-un final, le voi aduna pe toate, custe si necusute, impreuna cu fotografii cat mai reusite.
      Spor mult de tot ! Sper ca stii ca ne poti urmari grupul fara sa faci parte din el; daca ei nevoie de informatii

      Ștergere
  2. Nu mi place sa cos ,dar sunt o apasionata a macrameului, cu siguranta voi face cateva semne due carte cu motive traditionale romanesti. Este foarte interesant blogul vostru, mult success in continuaree

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru munca fantastica pe care o faceti!

    RăspundețiȘtergere