vineri, 27 iunie 2014

II VII


Sa presupunem ca iile ar fi vii. Ce-ar ne-ar spune ele?
COASE-MA: trebuie sa ma cosi ca sa exist. Da-mi viata. Eu nu sunt piramida, sa durez in timp. Textilele au viata scurta si iile vechi, cu care ne mandrim, se destrama pe zi ce trece.
SALVEAZA-MA: Nu ma arunca la gunoi. Nu ma face carpa de vase sau sperietoare de ciori. Nu ma taia, daca am o ruptura. Tie, cand o sa ai riduri, nu o sa-ti taie nimeni capul. Coase-ma, carpeste-ma, ingrijeste-ma. Chiar daca nu ma porti, spala-ma o data pe an, ca si eu am nevoie de hidratare. Spala-ma cu ce te speli si tu. Clor, vanish ?
IA-MA & DA-MA: cumpara-ma. Asigura-te ca sunt chiar eu, nu o copie ieftina, chinezeasca. Nici tie nu-ti place sa fii confundata. Da-ma altcuiva, daca nu-ti vin bine sau ai pe alta, pe care o iubesti mai mult. Dar sa ma dai pe maini bune. Cel mai mult imi place sa fiu cadou.
POARTA-MA: ma bucur mult cand ma scoti din dulap. Imi place soarele, imi plac petrecerile si Sarbatorile, imi place sa calatoresc. Cand ma calci, calca-ma pe dos. Dar daca am matase, calca-ma pe fata, ca sa lucesc si mai si. Poarta-ma cu ce vrei tu, ca sa te simti frumoasa.
LAUDA-MA: pozeaza-te purtandu-ma. Posteaza. Spune povestea mea: de unde sunt, cine m-a facut si cand. Nu aburi lumea cu prea multe metafore, ca s-au tot spus. Eu as vrea sa vorbesti si despre croiul meu, de simbolurile mele, de cromatica. Ajuta-i si pe altii sa ma inteleaga: romani si straini.
Lauda-te: acum, ca ai facut o treaba buna, iti multumesc si as vrea sa te simti si tu bine. Fala, mandria, rasplata – DUPA MUNCA – sunt cum nu se poate mai mult, parte din traditia noastra.
Fireste, e dreptul tau sa te lauzi ca porti iia cusuta de bunica sau cea cumparata recent. Este impresionant, desigur. Presupune si asta un efort.

Iia are mare nevoie de promovare. Dar daca piramida asta n-are baza, totul se va narui curand.

2 comentarii: