sâmbătă, 15 februarie 2014

"In urma acului, la est de Bug"Mergeti "in urma acului", la est de Bug, sa vedeti ce n-ati mai vazut !

"Fratilor, vad ca toti v-ati hotarat sa luati ce vi se cuvine [autonomie] sa scapati scumpa noastra Basarabie din mana vrajmasilor, precum scoate ciobanul oaia din gura lupului. Dar eu va intreb, fratilor, care sunteti moldoveni, cui ne lasati pe noi, moldovenii cei ce suntem rupti din aceasta Basarabie si traim pe celalalt tarm al Nistrului? Noi ramanem ca soarecii in gura motanului. De ne veti uita, noi vom sapa malul Nistrului si vom indrepta apa dincolo de pamantul nostru, caci mai bine sa-si schimbe raul mersul decat sa ramanem noi despartiti unii de altii"
cuvantarea lui T. Jalba a produs o impresie profunda asupra Adunarii. Secretarul congresului,, Ion Buzdugan, mentiona:
"Cand am auzit glasuirea fratelui nostru de peste Nistru, mie mi s-a parut ca aud bocetul mamei care si-a pierdut copiii, doinele cu care plang vaile si muntii in tot pamantul romanesc, toata dejnadejdea si tanguirea neamului nostru.
Nu ne lasati ! striga fratele nostru si eu socot ca si pietrele, daca ar auzi, s-ar umple de jale.
Nu va lasam, fratilor ! Veniti in bratele noastre ! Nistrul hotarnic il vom sapa impreuna si vom indrepta apa pe dincolo, ca nimic sa nu ne mai desparta"
Chisinau, octombrie, 1917
"In ochii unora straluceau lacrimi ca le-a fost dat sa auda in aceste locuri o asa de inflacarata cuvantare in dulcea noastra limba atat de mult batjocurita de toti pana acum".

https://www.facebook.com/events/207650539429821/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu