marți, 26 martie 2013

obiecte pseudonationale

Istoria se repeta. Nu putem proteja costumul, arta si arhitectura traditionala intr-un glob de sticla; asta fac muzeele; iar muzeele sunt un fel de minunate morminte vizitabile.
Arta traditionala trebuie sa lupte ca sa traiasca si nu-i tocmai o lupta dreapta. Ea, saraca, e veche si sleita de puteri; pe de alta parte, "negustori fara scrupul si amatori fara pricepere" sunt destui.
Caci romanul s-a nascut poet; mai nou si designer si artist si nu-i mai poti ingradi creativitatea.
Fara studii, fara pregatire, si mai grav, fara respect, unii considera ca daca au scalat un motiv ca sa fie eficient pentru masina de brodat – au fost creativi.
Se produce prea mult gunoi. Au, nu-i prea dur? Nu, pentru ca orice obiect devine gunoi, mai devreme sau mai tarziu. Un designer responsabil va sti ca trebuie sa prelungeasca viata obiectelor; fie sa le gandeasca reciclabile sau reutilizabile; fie sa le dea valoare. Valoare care ramane si dupa ce moda trece.
Daca pretindem ieftineala, nu castigam nimic; doar calitatea va avea de suferit, producatorul nu isi va recalcula un profit mai modest. Sa fim selectivi si sa fim dispusi sa platim.
Daca, totusi, am cumparat o ie veche de la o femeie in varsta si necajita – cu numai 100 de RON – sa nu ne bucuram prea mult, ca nu-i semn bun. E semn de mizerie si de disperare.

2 comentarii:

 1. Intre traditie, creatie si moda va exista mereu o lupta... Cunoasterea a ce e veridic e singura care le poate separa.

  Felicitari pentru site, e o munca extraordinara si de un real folos!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Claudia, va multumesc frumos pentru mesaj si pentru apreciere!

   Ștergere