sâmbătă, 22 septembrie 2012

PUNCTUL BATRANESC sau IN "RUMANESCURI"

Efectul este "in relief". Asa cum indica denumirea, acest punct este considerat ca o ramasita din trecutul broderiei. Obiectele brodate cu ajutorul lui, mai ales iile, raspandite in deosebi in regiunile muntoase, au o valoare artistica remarcabila. Se lucreaza intr-o singura culoare, iar pentru a imprima o stralucire mai mare modelului, se executa uneori impreuna cu fir de aur, sau fir de argint.

Facem o linie orizontala pe fata, spre dreapta, infigem acul peste un numar de fire, facand o linie verticala in jos, pe dos, peste acelasi numar de fire; tragem acul pe fata, ne intoarcem in punctul de unde am plecat, facand astfel verticala si pe fata. Repetam aceeasi verticala de cateva ori, lasand firul afanat. Din capatul de jos al verticalei se faca o noua orizontala, peste acelasi numar de fire. Apoi verticala a doua se repeta de cateva ori pe fata si pe dos si asa mai departe, formand o scara.
Pentru a forma un model, de la capatul scarii facem o linie orizontala spre dreapta, pe fata, o verticala in sus, pe dos, respectand acelasi numar de fire; apoi orizontala spre stanga o repetam de cateva ori, asa cum am facut cu verticalele mai inainte. Tot asa facem scara si in sens invers.
 
 

2 comentarii: