duminică, 23 septembrie 2012

INCRETURI - cretul de Banat pe cutulite

Locul pe care sunt aplicate cusaturile este reprezentat de o serie de cute cu ajutorul carora se realizeaza gura de la gat a iilor. Pentru a se obtine la gat largimea necesara, se merge inaintea acului pe toata latimea iei care trebuie incretita. Se trag astfel mai multe fire paralele, strangandu-se toate la capat, atat cat este necesar. Prin strangerea acestor fire se formeaza acele cutulite de care am amintit. Cutele sunt un element din tehnica croiului camasii.

Peste aceste cutulite intervenim cu punctul de Banat in linie orizontala.

Primul rand se executa luandu-se cateva fire din capatul cutulitelor, sarind in linie dreapta peste atatea cutulite cate arata modelul pe care il urmarim; celelalte randuri se executa la fel, spatiul dintre ele fiind de un fir.

Trebuie sa deosebim in mod net doua momente in realizarea acestei cusaturi. Momentul tehnic; ce initial nu a avut nimic in comun cu broderia. Acest mod de incretire, pentru a se reda forma de gat a camasii, este stravechi. L-am putut determina la iile purtate de femeile dace de pe monumentul de la Adamclisi. Al doilea moment este reprezentat de broderia propriu-zisa. Acest tip de cusatura are raspandire larga si in Transilvania, mai ales pe camasile zise "cu ciupag", pe care le intalnim pe Valea Ariesului, pana la cursul superior al Muresului.
 
 

Un comentariu:

  1. Multe multumiri pentru munca pe care cu generozitate o impartiti cu noi, cei ce ne bucuram sa vedem ca poporul asta n-a murit inca, mai traieste prin OAMENI ca dumneavoastra, prin care, cu voia Domnului vor avea si urmasii nostri parte de aceasta mostenire fabuloasa. Respect si mult succes in continuare. (daca mai citesc mult acest blog, ma apuc si de cusut...)

    RăspundețiȘtergere