iie din BASARABIA - model (31)


Raspunderea pentru incadrarea corecta a acestui model revine Muzeului de Etnografie si Istorie Naturala, care mi-a furnizat, la cerere, izvodul necesar pentru a compune plansa.
Eu nu am si nu stiu sa existe dovezi concrete ca aceast model a fost imaginat, cusut si reprezentativ in teritoriul R. Moldova. 

"Spre exemplu, de la sfârşitul anilor ’80 şi până la începutul anilor ’90 mai multe
formaţii orientate spre interpretarea folclorului autentic, negăsind costumele adecvate
în republică, procurau costume autentice din nordul Basarabiei şi din Bucovina. Este
important să subliniem că nu preferau costume recent făcute, ci din cele vechi, produse către sf. sec. XIX şi prima jumătate a sec. XX, fapt ce se potrivea cu tendinţa interpreţilor de a cânta folclor autentic.
Revenind la refortificarea tradiţiei prin contribuţia bucovineană, trebuie să apreciem
că ea a fost îndreptăţită, formaţiile aveau în ce evolua, propuneau un model vestimentar clar înţeles de societate, iar meşteriţele populare au avut un răgaz necesar pentru a asimila producerea costumului tradiţional după tiparele vechi." - Varvara Buzilă; Costumul Popular din Republica Moldova

Comentarii

  1. Buna seara Ioana,
    Poti sa descrii putin tehnica folosita la altita? Este un fel de broderie? Este o cusatura mai "flocoasa", cu firul mai gros?
    ...just curious...
    Multumesc frumos,
    irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata !
      florile din altita sunt cusute, in cazul asta, cu o 'lanica' toarsa, buclata, rasucita; nu doar tehnica de cusut dar si materialul folosit le face sa para bogate, cu volum. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu