joi, 6 noiembrie 2014

camasa cu platca - croiala tranditionala



Camasa cu platca se considera ca fiind derivata din camasa de tip T, dat fiind ca manecile se adauga din laterale, nu se aduna in jurul gatului, de-odata cu stanii, ca la camasa incretita.

La noi a aparut mai recent si s-a purtat acolo unde s-a purtat si camasa dreapta. In secolul 19 s-a raspandit in 2 zone diagonal opuse alte tarii, in 2 forme diferite; la NV (Maramures & Oas) si "la sud", pe vaile si luncile marilor rauri: pe valea Dunarii; Dolj-Romanati, Olt (si un pic in sus pe Valea Oltului), Teleorman, Vlasca, Ialomita si Calarasi, Constanta mai mult ca Tulcea (Delta a ramas mai izolata) ... apoi in sus, Braila, Covurlui (Galati) chiar urcand pe Valea Prutului spre Tutova. Fireste, s-a purtat si la sudul Basarabiei & Bugeac.
Comparand cele 2 variante, insistam pe deosebiri, enumerate precis in schemele de croiala.
Camasile cu platca de la sud primesc "semnele cusute" mult mai liber decat camasile incretite, totusi urmaresc niste principii. Pe platca, ornamentele se aseaza fie simetric, pe umeri (ca in Dobrogea si sudul Basarabiei), fie se aliniaza frumos pe marginile ei. In Olt si Teleorman apar chiar variante in care platca este din dantela. Comparand cu camasa cu altita, platca primeste atentie tot cam ca altitele. Pe maneci, broderiile dubleaza imbinarile intre foile de panza, deci stanga si dreapta cheitelor. In acest fel ele seamana cu raurile camasilor incretite. Sunt exceptii, sunt mai rare – cazurile in care raurile imbogatesc toata maneca. E o chestiune de fala nu de rost.
In camasile de la NV, munca si priceperea se investeste in cutele de tot felul care incretesc manecile pentru a putea fi prinse de platca. Mansetele sunt bogate iar platca este si ea decorata cu simboluri marunte, fine, discrete. Camasa de NV mizeaza mai mult pe jocurile de lumina si umbra, pe volumul faldurilor. Atentie mare !!! Platca trebuie sa fie mai serioasa, sa coboare si pe piept, pentru ca manecile se prind numai de ea si nu si de stani !!! Daca platca e micuta, camasa va fi incomoda, tare greu de purtat. Cred ca nu sunt singura care am imbracat asa o camasa si am ramas prizoniera in ea, ca intr-o camasa de forta. Trebuie sa va masurati cu atentie.
Ambele camasi primesc semne cusute si la gura camasii, care poate fi si de forma rotunda dar si dreptunghiulara.
Ambele camasi consuma mai multa panza, anume cca 150% fata de o camasa incretita la gat. O estimare pentru mine, ca exemplu: (174 cm, 52 kg, bust 87 cm), pe o panza ca iesita din stative, deci cu latime de cca 50 cm, am nevoie de 3 m pentru o camasa incretita si am nevoie de 4,5 m pentru o camasa cu platca.
De ce? Avem 4 stani pentru trup – in loc de 3. Avem nevoie de 4 bucati pentru maneci, in loc de 2. deci 3 bucati de panza in plus. ... platca sa zicem ca se echilibreaza cu altitele, iar pavele sunt comune.
IMPORTANT – nu m-am grabit cu croiala pentru aceasta camasa pentru ca ma chinuie un gand si o intrebare. La care nu am cum sa primesc raspuns, dar cumva, simt ca e bine: camasile drepte au fost folosite in toata tara, inclusiv de catre femei, de purtat de zi cu zi. Pentru Sarbatoare, femeile din unele zone au avut camasa cu altita, altele au avut camasa cu platca. Prin toata atentia pe care o primeste platca, ea nu pare a fi o simpla camasa dreapta. Atentia ramane in zona umerilor.
Deci: pana una-alta, sfatuiesc toate doamnele din zona de sud care sufera pentru ca nu gasesc camasi incretite in zonele lor – sa mediteze putin la camasa cu platca. Toata munca din altita sa o redistribuie altfel. Nu va fi fix acelasi lucru, nu le putem suprapune, dar fala maxima tot va fi !

> schemele le-am desenat dupa cartea Doamnei Hedvig-Maria Formagiu, cu mici ajustari.