vineri, 14 septembrie 2012

ce si cum

Acum trebuie sa intru pe un teren minat si anume: tehnici de cusut; incercand sa vin in ajutorul celor care (chiar) vor sa coasa.
Pe cat de usor imi este sa desenez aceste modele de ii si motive, in illustrator, in format vectorial, pe atat de greu imi este sa cos de-adevaratelea, deci prea multe ponturi nu am de dat.
Patratelele reprezentate in desene sunt de fapt "cruciulite". Majoritatea isvoadelor romanesti se lucreaza in cruci. Cruciulite pot sa cos si cu ochii inchisi si cred ca le stie toata lumea; insa "lantisorul", "tighelul", "rumanescurile", ma sperie si le evit.
Doua principii stiu:
  • Foloseste ata scurta! Daca pui in ac o ata prea lunga, pierzi timp facand miscari mai ample si risti sa incalcesti ata. O poveste orientala spune ca un rege a organizat o competitie de cusut intre pretendentii la mana fiicei sale, sperand s-o marite cu cel mai priceput. Insa fata a pregatit ate mai scurte pentru printul pe care ea il prefera si astfel l-a ajutat sa castige.
  • Dosul unei cusaturi trebuie sa fie la fel de frumos ca fata. Pentru ca unele tesaturi sunt din panza foarte fina, usor transparente; iar maramele si stergarele au, practic, 2 fete vizibile. Deci toate nodurile si toate balbele nu pot fi ascunse. Asta presupune sa-ti faci un fel de strategie de cusut, sa pastrezi pasii egali (acelasi numar de fire), si sa incerci sa pastrezi aceeasi directie pentru cusaturi. Astfel reusesti sa nu risipesti ata aiurea.
Am doua carti de baza din care voi reda imagini si explicatii:
"Indrumar pentru lucru de mana", de Xenia Nicolau si Elisabeta Ciortan, editata in 1940
"Broderiile la romani", de Elena Avramescu si Florea Bobu Florescu, editata in 1959
(aceasta din urma se gaseste si la biblioteca MTR, am vazut-o pe raft!)

Ele cuprind tehnici pentru:

CUSATURI: tighelul, ocolul, cruciulita pe o fata, cruciulita pe doua fete, zigzag-ul, lantisorul, festonul, gura papusii, steluta, gaurelele
BRODERIE: punctul de contur, drugul drept, drugul oblic, festonul, nodulete si nodulete rasucite
AJURURI si SABACE: ajurul cu gaurele, cu paianjen, cu fileu, cu fire rasucite
INCRETURI: cretul pe cutulite, cretul ornamentat de ie la gat, incretul, punctul banatean
DECORARE: punctul de calatele, margelele

si pe acestea le voi prezenta aici. Las deoparte impletiturile cu crosete sau carlige, fileul si macrameurile, care sunt capitole intregi, zeci de pagini de treburi foarte complicate, supraomenesti.

7 comentarii:

  1. in plus daca ata de cusut e f. subtire, pune in ac ata lunga in doua fire . pliezi ata facind la un capat o bucla iar cele doua capete le bagi in ac .astfel la primul punct pe dosul lucrului prinzi bucla si nu e nevoie de nod. la fel la terminarea atei,pe dosul lucrului treci acul si ata prea scurta prin punctele deja existente.... ascunzi ata sa nu se vada....si ce ramine tai.Nu trebuie facut nod niciodata ! e tehnica de la gobelin. asa ies tablourile cusute cu ambele fete identice.... ma rog, dosul are pasii mai mari intotdeauna... si carligele si crosetele fac niste dantele absolut divine... nu este asa greu... greu e sa incepi cum spunea bunica. spor la treaba si sarbatori fericite tuturor ! ina

    RăspundețiȘtergere
  2. si mai stiu ca la cusatura in punct de cruciulita trebuie sa calculezi pasii astfel ca pe dos sa iasa tot cruciulite. altfel lucrul se va increti la prima spalare si e chin cu indreptatul unde mai pui ca in timp se rareste si arata f.rau. la multi ani ! ina

    RăspundețiȘtergere
  3. daca ata de cusut e groasa, lasi pe dosul lucrului cca 2 cm de ata pe care o prinzi intre degete si o controlezi in timp ce cosi astfel incit lucratura sa vina deasupra ei si astfel sa o ascunda. La final pe dos introduci restul de ata prin lucratura de pe dos. NICIODATA NU FACI NOD LA ATA !
    Cruciulitele trebuie sa aibe aceeasi inclinatie pe toata suprafata lucrarii, indiferent cum intorci lucrul. spor la treaba si sarbatori fericite tuturor ! ina

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua,
    Am gasit cateva explicatii la tehnicile de brodat prezentate aici, in cartea "Encyclopedie des ouvrages des dames", autor Therese de Dillmont, editata in anii 1920 sau 1930 (nu am gasit nicaieri anul exact al editiei); in unele cazuri, imaginile sunt aceleasi ca si in cartea citata.
    O sa introduc cateva descrieri la cateva tehnici de brodat, sper sa fie utile.
    Elena

    RăspundețiȘtergere
  5. Cusaturile si broderiile costumului popular din Romania, Tomida Ecaterina, Editura Tehnica, Bucuresti, 1972

    RăspundețiȘtergere
  6. Bunicul meu car era cojocar zicea ca ata lunga e de "croitor puturos". Radeam mereu cand zicea asa...

    RăspundețiȘtergere