miercuri, 1 august 2012

ZEITA PASARE si PASAREA MAIASTRA

Semnele primordiale erau alfabetul folosit de oameni pentru a exprima mesaje pentru Cer. Credinciosii stravechi adorau doar forta Cerului si a Soarelui. Idolii au fost creati de oameni drept mesageri, fapturi de legatura, papusi de lut incrustate cu semne, ce urmau sa usureze si sa scurteze drumul spre cer. In functie de semnele purtate, ele aveau sarcini diferite:

ATOTDARUITOAREA, ce proteja nasterea, viata si moartea, era incarcata de zigzaguri, segmente paralele si volute
DARUITOAREA DE PAINE, impodobita cu romburi, linii si hasuri, promitea indestularea
DARUITOAREA VIETII, purta bratara la mana dreapta si un sort impanzit de unghiuri
ZEITA-PESTE, acoperita de meandre, era raspunzatoare de vartejul apelor
ZEITA-FLUTURE, se ingrijea de regenerare si transformare si era impodobita cu volute si spirale

ZEITA-PASARE conducea sufletele la cer si purta, fireste, simbolul coloanei. Tot ea era si protectoarea torsului si a tesutului. Din panza sacra, tesuta in temple, s-au facut hainele pe care femeile le imbracau la ceremonii. Femeile purtau pe haine aceleasi semne ca si zeitele de lut si fiecare mesaj era unic si netransmisibil.

Agresiunile provocate de migratori au facut sa dispara tihna, pacea, matriarhatul si zeitele.
Simbolurile, insa, s-au pastrat intocmai pe vesmintele femeilor: pe fote, brauri si marame.

Dar mai ales pe ii si mai exact pe maneci: nu doar croiala lor ampla aminteste de aripi desfacute; dar si compozitiile de simboluri, cusute dupa reguli anume. S-au mai vazut ii fara cusaturi ornamentale pe spate sau pe piept; dar nu se poate ie fara altita, incret si rauri. Sau daca-i asa, aceea nu-i o ie; e doar o bluza oarecare, decorata.


Pe ZEITA-PASARE o vom vedea cand va veni vremea sa plecam mai departe. Altfel nu se arata oamenilor obisnuiti; ci numai celor cu suflet curat. Poate ca Brancusi a vazut-o, pentru a crezut in ea: adica in Pasarea Maiastra si in Coloana.


Un comentariu:

  1. Cand am vazut acest semn mi-am adus aminte de asemanarea cu heruvimii pictati pe peretii bisericilor ortodoxe, cei cu cate 4 aripi...

    RăspundețiȘtergere